Hoppa till sidans innehåll

Hellre fälla än fria

09 FEB 2016 20:34
Åke Svensson inledde sitt andra inomhus-SM starkt genom att bli tvåa i kvalet i klass Barebow Elit. Genom att därefter vinna de inledande 4 finalmatcherna i utklassningsstil återstod nu semifinalen och kampen om medaljerna.
Efter att en anmälan lämnats in (från en konkurrent?) valde juryn att diska honom inför semifinalerna. Trots en miss av arrangören fick Åke bära skulden!
  • Skapad: 09 FEB 2016 20:34

SM-veckan började i moll för Åke. Endast några dagar före SM-tävlingarna sprack den ena båglemmen och bågen blev obrukbar. Som tur var fanns det lemmar att låna av en före detta medlem. Efter att bågen trimmats om var han klar för start.

Då han inför tävlingen var rankad tvåa i Sverige fanns en guldmedalj i sikte.

Sedan några månader tillbaka hade Åke konstaterat att han måste göra något för att spara på pilmaterialet. Sönderskjutna nockar och pilskaft var och varannan träning och tävling på grund av täta tträffbilder kändes inte roligt.

Barebowskyttar i allmänhet brukar välja en tioringad tapet men Åke tog nu steget till att skjuta på 3-spot. En typ av tapet som är vanlig bland recurve-eliten och compound.

Vid anmälan till SM valde han 3-spot vilken han genomförde kvalet på. För övrigt den enda i Barebowklassen med det tapetvalet.

När finalerna vidtog hade arrangören av misstag satt upp en 10-ringad tapet åt honom. Eftersom Åke trodde att han inte fick skjuta i finalerna på någon annan tapet än sina konkurrenter så valde han att tiga still och följa arrangörens val.

Detta skulle visa sig vara ett dyrbart val då han efter genomförd kvartsfinal fick meddelandet att han diskats för regelbrott. Juryns motivering var att han som skytt inte får byta tapettyp under tävlingen.

Arrangören som gjort misstaget var helt skuldfri enligt samma jury? Hur man kan missa att hålla reda på en avvikande tapet i denna klass är en gåta.

Hellre fälla än att fria är den nya devisen!

Skribent: Rolf Larsson

Postadress:
BK Fjädern - Bågskytte
Rolf Larsson, Grytbacken 3
69135 Karlskoga

Kontakt:
Tel: 0705168352
E-post: This is a mailto link